Arme Klaren verlaten Roeselare na 145 jaar

De negen overgebleven Roeselaarse Arme Klaren verlaten Roeselare. Met de verhuis komt er een einde aan de 145-jarige aanwezigheid van de kloostergemeenschap in de stad. De zusters zullen na de verhuis niet meer allemaal samen leven.

In maart 2012 is abdis Marie-Rosa onverwacht overleden. In juli is ze opgevolgd door zuster Geertrui van het monasterium "Zonnelied" uit Oostende. Na overleg tussen de nieuwe abdis, de religieuze overheid en de zusters zelf, is beslist om een andere bestemming te zoeken voor de zusters Clarissen van Roeselare.

Opvallend is dat de zusters na de verhuis niet meer allemaal gaan samen leven. "Enkele zorgbehoevende zusters verhuizen naar een woon- en zorgcentrum waar ook andere vrouwelijke religieuzen verblijven. De andere zusters vervoegen de gemeenschappen van de Clarissen in Oostende en Genk", klinkt het.

Tot de verhuis wonen in Roeselare nog 9 Arme Klaren. Ze zijn tussen de 34 en de 85 jaar oud en hielden, opmerkelijk voor een slotklooster, eerder dit jaar nog een opendeurdag naar aanleiding van de Erfgoeddag. Het is nog niet duidelijk wat er met de kloostergebouwen in de Arme-Klarenstraat (foto's) gaat gebeuren, een verkoop zou niet tot de mogelijkheden behoren.