Catalanen stemmen in 2014 over onafhankelijkheid

In de Spaanse regio Catalonië komt er in 2014 een referendum over onafhankelijkheid. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord dat 2 nationalistische partijen hebben gesloten, nu 3 weken na de regionale verkiezingen. De regering in Madrid is fel gekant tegen een mogelijke afscheiding.

Door het akkoord tussen de CiU en de meer radicaal-separatistische ERC kan de Catalaanse premier Artur Mas, de leider van de CiU, aan het hoofd van de regering in Barcelona blijven, hoewel zijn partij bij de regionale verkiezingen van 25 november aan steun moest inboeten. De ambitie van de CiU was echter een absolute meerderheid te veroveren.

Indien beide partijen het daarover eens zijn, kan het referendum ook afgeblazen worden, meldde ERC-leider Oriol Junqueras. De Spaanse regering, onder leiding van premier Mariano Rajoy, is fel gekant tegen de volksraadpleging in Catalonië. Rajoy wil het initiatief via het Grondwettelijk Hof blokkeren. Hij argumenteert dat enkel Madrid mag beslissen over het houden van referenda over afsplitsing.

Het separatisme heeft in Spanje een serieuze boost gekregen door de economische crisis, die geleid heeft tot een werkloosheidspercentage van 26 procent. Als de rijkste regio van het land vindt Catalonië dat het te veel geld moet afstaan aan de centrale overheid.