Een op de vijf bestuurders rijdt zonder licht

Een op de vijf auto's rijdt rond met slechte voor- en achterlichten of zelfs helemaal zonder licht. Dat blijkt uit cijfers van de mobiliteitsorganisatie Touring die Gazet van Antwerpen kon inkijken.

Uit onderzoek dat Touring heeft uitgevoerd op de Ring rond Brussel, de Antwerpse ring, de E19, de E40 en de E411 blijkt dat een op de vijf autobestuurders rondrijdt met slechte voor- en achterlichten of zelfs helemaal zonder licht. Dat is een slechter resultaat dan bij een soortgelijk onderzoek dat Touring 5 jaar geleden heeft uitgevoerd.

Vaak vergeten bestuurders hun lichten of die blijken zelfs helemaal niet te werken. Volgens Danny Smagghe van Touring vertrouwen automobilisten al te vaak op hun automatische dimlichten, maar werken die niet altijd. "Het ene systeem is al gevoeliger dan het anderen", klinkt het. "Zo kan het gebeuren dat de sensoren niet aanschieten, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten."

Rijden zonder licht kan een boete opleveren van 150 euro of meer.