Gewone mijnspin is Europese spin van het Jaar

De gewone mijnspin, een vogelspinachtige, is door spinnendeskundigen uit 24 landen verkozen tot Europese Spin van het Jaar 2013. De spin komt ook voor in ons land, waar ze een van de 4 wettelijk beschermde soorten is.

Naast de gewone mijnspin, latijnse naam: Atypus affinis, zijn er dus nog drie andere beschermde spinnensoorten in ons land: de wespspin, de gerande oeverspin en de waterspin.

"Er is heel wat te vertellen over deze mysterieuze spin", zegt spinnendeskundige Koen Van Keer van de Belgische arachnologische vereniging Arabel. "Wie de soort tegenkwam, vergeet ze nooit meer. Het is een van de twee enige vogelspinachtigen in ons land, en de enige in Vlaanderen."

De gewone mijnspin is zwart of bruin van kleur en tamelijk klein. De mannetjes zijn 7 à 9 millimeter groot, de vrouwtjes tussen de 10 en de 15 millimeter. Met haar indrukwekkende gifkaken ziet de spin er niet meteen aaibaar uit. Die gifkaken gebruiken ze voor hun speciale manier om prooien te vangen.

"Hun webben worden wel eens kousjes genoemd en bestaan uit een bovengronds buisvorming spinsel van ongeveer 10 centimeter lang (voet), bekleed met allerlei camouflerende plantenresten, en een buisvormig spinsel dat 10 tot 30 centimeter onder de grond zit (been)", vertelt Van Keer. Insecten die op het bovenste gedeelte lopen, worden door de spin, die onder de grond zit te wachten, naar binnen getrokken.

Vooral in de herfst, wanneer de mannetjes eropuit trekken om een partner te zoeken, is de spin te zien in de natuur. Na de paring doodt het vrouwtje meestal het mannetje, waarna ze haar eieren legt in een grote cocon. De jongen komen in de zomer uit het ei, waarna ze nog een jaar bij hun moeder blijven. In totaal kunnen ze 8 tot 10 jaar oud worden, een record onder de Belgische spinnen.

Met de Spin van het Jaar-verkiezing willen de gespecialiseerde natuurverenigingen de spin, die geen al te best imago heeft, in een beter daglicht stellen. Vorig jaar won de gewone grottenspin.