Herzien wapenwet bespreekbaar voor Republikeinen

In de nasleep van de schietpartij in Newtown, waarbij voornamelijk kinderen omkwamen, zijn nu ook sommige Republikeinen bereid om de wapenwetgeving in de VS nog eens nader te bekijken.
AP2012

Het drama vorige vrijdag in een basisschool in Newtown waarbij 20 jonge kinderen werden doodgeschoten, heeft ook in het Republikeinse kamp een gevoelige snaar geraakt. "Hoewel het voor sommigen erg moeilijk zal zijn, denk ik dat de meeste Republikeinen klaar zijn voor een serieuze dialoog over hoe we het second amendement (Dat artikel in the bill of rights geeft individuen het recht op het bezitten en dragen van wapens nvdr.) moeten invullen in de 21e eeuw", aldus Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden Steve LaTourette.

Gisteren nog gebruikte de Republikeinse gouverneur van Michigan, Rick Snyder, zijn veto tegen een wet die wapeneigenaars toeliet om wapens mee te nemen naar school. Eerdere voorstellen om de regels voor wapenbezit te verscherpen, werden in het verleden nochtans vooral tegengehouden door Republikeinen. De Grand Old Partij lijkt nu ook te gaan buigen voor de massa die de afgelopen dagen op straat komt tégen wapens.

Obama steunt verstrenging wapenwet

De Democratische president Obama had eerder al beloofd dat er iets ging gebeuren om feiten zoals die in Newtown in de toekomst te vermijden. De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, zegt dat de president het wetsvoorstel van de Democratische senatrice Dianne Feinstein zal steunen. Feinstein wil opnieuw de verkoop, de eigendomsoverdracht, de productie en de import van aanvalswapens verbieden.

Obama zal ook elk voorstel steunen dat een achterdeurtje in de huidige wetgeving wil sluiten.Nu mogen particulieren immers wapens verkopen zonder dat de koper zich moet identificeren of dat zijn achtergrond moet worden nagegaan.

Of het voorstel van Feinstein enige kans maakt, valt nog af te wachten. Na eerder schietdrama's volgen traditioneel initiatieven om de door het second amendment gegarandeerde wapendracht in te tomen, maar die worden nagenoeg steeds door de machtige wapenlobby NRA geblokkeerd.

Die laatste hebben overigens voor het eerst sinds het drama in Newtown van zich laten horen. "De NRA is bereid om belangrijke bijdragen te leveren om drama's zoals die in Newtown nooit meer te laten gebeuren."