Israël bouwt opnieuw wijk nabij Jeruzalem

De Israëlische overheid heeft de toestemming gegeven voor de bouw voor nog eens een nieuwe joodse woonwijk in Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever. De bouw van deze wijk tussen Bethlehem en Oost-Jeruzalem is wel erg vervelend voor de Palestijnen.

Het gaat om 2.600 wooneenheden in Givat HaMatos, een vlakte ten zuiden van Jeruzalem. Nu zijn daar slechts enkele stacaravans van Israëli's en ook van Palestijnen.

De voorbije weken heeft Israël heel wat extra concessies verleend voor de bouw van nieuwe kolonies rond Jeruzalem. Dat is wellicht een vergelding tegenover de Palestijnen nadat die een verhoging van hun waarnemersstatus hadden gevraagd aan de Verenigde Naties en die ook hadden gekregen.

De nieuwe wijk in Givat HaMatos (Hebreeuws: heuvel van het vliegtuig)  is bijzonder vervelend voor de Palestijnen, want als die er komt, zou de toegang vanuit Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever naar Oost-Jeruzalem en het dorp Beit Safafa erg bemoeilijkt worden. Beit Safafa zou dan vrijwel worden omsingeld door Israël en joodse kolonies.

Hoe dan ook wordt Oost-Jeruzalem -dat de Palestijnen beschouwen als hun hoofdstad- nu nog meer afgesloten van de rest van het Palestijnse gebied en als de bouw een feit wordt, zou dat kunnen wegen op toekomstige territoriale onderhandelingen.