Kmo's in bouwsector nooit zo somber

Nooit eerder zagen kmo's in de bouwsector de zaken zo somber in als vandaag. Dat blijkt uit de bouwbarometer van Bouwunie, de koepel van kmo's in de bouwsector. Die barometer staat op een absoluut dieptepunt. Boosdoeners zijn de belabberde economie en de goedkope, illegale werkkrachten.

Het is al van het voorjaar van 2011 geleden dat de barometer van de Bouwunie positief kleurde. Nu zien de kmo's in de bouwsector het veel somberder in. Veertig procent van die kmo's verwacht volgend jaar slechtere zaken te doen dan dit jaar.

De redenen voor het aanhoudende pessimisme is de laagconjunctuur, waardoor particulieren en bedrijven minder investeren in bouwprojecten, en de goedkope, illegale arbeidskrachten, die voor oneerlijke concurrentie zorgen. Bovendien heeft de sector te kampen met een groot aantal wanbetalers.