Kritiek op BBC, maar geen bewijs van doofpotoperatie

Een onafhankelijk rapport geeft kritiek op de manier waarop de BBC de misbruikzaak van Jimmy Savile heeft aangepakt, maar heeft geen bewijs gevonden van een doofpotoperatie. "Newsnight" wilde er een uitzending aan wijden, maar werd door de directie teruggefloten.

Een apart rapport uit ook kritiek op de "Newsnight"-uitzending waarin Lord McAlpine onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik. Na de bewuste uitzending nam directeur-generaal George Entwistle ontslag. De hoofdredacteur en de hoofdredacteur ad-interim van het programma moeten worden vervangen.

Toch wordt de BBC er niet van beschuldigd de "Newsnight"-uitzending over Savile niet uitgezonden te hebben omdat er nog hommages aan Savile, voormalige BBC-presentator, op het programma stonden.

Tim Davie, directeur-generaal ad interim, is tevreden dat er geen bewijs van een doofpotoperatie gevonden is, maar hij is er zich wel van bewust "dat er problemen zijn in de manier waarop we samenwerken en beslissingen nemen".

Peter Rippon van "Newsnight" wordt vervangen. Helen Boaden, de directeur nieuws van BBC die een stap opzijgezet had, keert morgen terug naar haar functie. Het ontslag van haar assistent Stephen Mitchell is aanvaard, hij verlaat de BBC.