Kunstcollectie Belfius wordt voorlopig niet verkocht

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege meldt dat de kunstcollectie van de bank Belfius voorlopig niet verkocht wordt. Ze heeft daarover een akkoord met de directie van Belfius.

Vorige week raakte bekend dat Belfius overweegt om een deel van de kunstcollectie van de bank te verkopen. Belfius bezit topwerken van onder anderen Rubens, Magritte, Ensor, Permeke en Tuymans.

Minister Joke Schauvliege (CD&V) kreeg in het Vlaams Parlement verschillende vragen over de collectie. Wilfried Vandaele (N-VA) en Peter Reekmans (LDD) stelden voor om Belfius te dwingen om de werken kosteloos af te staan. "We hebben al genoeg geld in Belfius gestoken", klonk het.

Schauvliege zei dat drie werken uit de collectie van Belfius op de topstukkenlijst staan. "Die kunnen het land niet verlaten zonder mijn toestemming en ik ben niet van plan die te geven. Daarnaast heb ik een overeenkomst met Belfius dat de overige stukken niet worden verkocht voor we hebben overlegd. Dat gesprek vindt eind januari plaats", aldus Schauvliege.

Een uitgebreide bescherming van Vlaamse kunstwerken is geen goed idee volgens de minister van Cultuur. "Ik ben heel terughoudend tegenover een algemene beschermende maatregel voor privécollecties. Dat is een communistisch idee", verklaarde Schauvliege. "Dan zijn Frankrijk, Nederland en Denemarken communistische landen", repliceerde Yamila Idrissi (SP.A).