Parket onderzoekt bedrijven van rijkste Europeaan

Het Brusselse parket is een onderzoek gestart naar het uitgebreide netwerk van Belgische bedrijven van Bernard Arnault, de Franse topman van het luxeconcern LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Dat schrijft De Tijd. Het parket bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar geeft niet meer informatie.

Arnault, de rijkste Europeaan en volgens Forbes de op drie na rijkste mens ter wereld, blijkt enkele vennootschappen te hebben gevestigd in een appartementje in Schaarbeek. Het kapitaal van een van die vennootschappen is in een jaar tijd gegroeid van 386 miljoen euro naar bijna 3,3 miljard euro, schrijft De Tijd.

Het is niet meteen duidelijk waar het parket zich vragen bij stelt. Het Brusselse parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar het bedrijvennetwerk van Arnault, maar wil niet meer informatie geven. De Tijd citeert wel een woordvoerder van LVMH. "België is de voorbije jaren het operationeel financiële centrum geworden van het bedrijf, om voordeel te kunnen halen uit het gunstigere belastingklimaat."

Bernard Arnault ligt in Frankrijk zwaar onder vuur sinds begin september bekend raakte dat hij een huis in België had gekocht en ook de Belgische nationaliteit had aangevraagd om de Franse belastingdruk te ontvluchten.