Reynders ontmoet door Interpol gezochte prins

Didier Reynders (MR), de minister van Buitenlandse Zaken, heeft in Saudi-Arabië een informele ontmoeting gehad met een omstreden Saudische prins. Nayef al-Shaalaan werd door Frankrijk veroordeeld tot 10 jaar in een drugszaak, maar is nooit uitgeleverd.

Reynders heeft zijn bezoek aan Saudi-Arabië afgesloten met een ontmoeting met de omstreden Saudische prins Nayef al-Shaalan. Nayef ontving de Belgische buitenlandminister samen met zijn tweelingbroer Saud. Het trio zat samen om te praten over Syrië. Het informele bezoek werd afgesloten met een fotomoment met het opvallende huisdier van de tweeling, een heus jachtluipaard (foto).

Nayef werd in 2007 door een Franse rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor zijn rol bij het smokkelen van 2 ton cocaïne met een diplomatiek vliegtuig. De man ging niet naar de cel, omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen Saudi-Arabië en Frankrijk. Hij wordt nog steeds gezocht door Interpol. Ook de Verenigde Staten vragen zijn uitlevering.

De minister was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het gerechtelijke verleden van de prins. Reynders betreurt dat er een vergissing is gebeurd. "Als ik het op voorhand geweten had, dan had ik het niet gedaan", zegt hij. Toch noemt hij het gesprek achteraf nuttig, omdat de broers in het opvallende openhartige gesprek verklaarden dagelijks in contact te staan met leden van de Syrische oppositie. "Een totaal ander discours dan wat de Saudische kroonprins hanteert."