UBS moet boete van 1,2 miljard euro ophoesten

De Zwitserse bank UBS moet een boete van in totaal 1,4 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) betalen aan de Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten. De boete is het gevolg van het internationale onderzoek naar de manipulatie van de Libor-rente.

De boete is veel hoger dan het bedrag van 290 miljoen pond (356 miljoen euro) dat de Britse bank Barclays eerder met de Britse en de Amerikaanse toezichthouders overeenkwam vanwege hetzelfde renteschandaal. UBS is de grootste bank van Zwitserland.

In het Libor-schandaal, dat afgelopen zomer aan het licht kwam, worden verschillende grote internationale banken ervan verdacht de belangrijke interbancaire Libor-rente te hebben gemanipuleerd door opzettelijk foute gegevens te verstrekken. De Libor-rente (Londen Interbank Offered Rate) wordt als basis gebruikt van veel financiële producten.

UBS betaalt 1,2 miljard frank aan Amerikaanse toezichthouders en justitie. De Britse financiële waakhond FSA krijgt 160 miljoen pond. Daarnaast wordt 59 miljoen frank aan winst afgedragen aan de Zwitserse toezichthouders. Volgens de FSA waren wereldwijd minstens 45 medewerkers van UBS betrokken bij de fraude.

De boete voor UBS is de op één na hoogste ooit. Vorige week trof de Britse bank HSBC namelijk een schikking van 1,9 miljard dollar met de Amerikaanse justitie. De bank zou hebben geholpen met het witwassen van geld van Mexicaanse drugskartels.