Unicef en WHO zetten polio-vaccinaties Pakistan stop

Unicef, het kinderfonds van de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stoppen tijdelijk met de polio-vaccinaties in Pakistan. De voorbije dagen zijn acht campagnemedewerkers en een chauffeur vermoord. Vermoed wordt dat de taliban achter de aanslagen zitten. De fundamentalistische moslimstrijders zijn tegen de vaccinaties en zetten ouders onder druk om hun kinderen niet te laten inenten tegen kinderverlamming.
AP2012

Vandaag werden nog maar eens drie medewerkers neergeschoten, twee daarvan overleefden de aanslag niet. In het district Charsadda schoten mannen op een motor een vrouw en haar chauffeur neer. Luttele uren eerder was in de provinciehoofdstad Peshawar een mannelijke medewerker neergeschoten. Het slachtoffer verkeert in kritieke toestand.

Niet zo ver daarvandaan, in Nowshera, werden vier vrouwelijke hulpverleners beschoten. Bij een gelijkaardig incident in het dorpje Dwasaro in Charsadda werden nog eens twee anderen onder vuur genomen. Alles samen zijn de laatste drie dagen al negen mensen vermoord. Vijf van hen zijn vrouwen. Het jongste slachtoffer was 17 en als vrijwilligster mee op pad.

In een reactie op het geweld, heeft de VN besloten om alle campagnewerkers van het terrein te halen. De polio-vaccinaties zijn tijdelijk opgeschort. Volgens de Pakistaanse overheid echter gaan in sommige regio's de vaccinaties door zonder VN-steun. Maar veel medewerkers zijn bang en sturen hun kat.

De Pakistaanse minister voor Mensenrechten Mustapha Nawaz Khokhar, die verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, heeft al toegegeven dat hij volledig verrast was door de felheid en omvang van het geweld. Hij zei dat de Pakistaanse overheid haar vaccinatiestrategie zou aanpassen.

AP2012

In de zuidelijke stad Karachi en de hoofdstad Islamabad kwamen vrouwelijke hulpverleners de voorbije uren op straat om hun woede uit te schreeuwen. "Wij gaan op pad en riskeren ons leven opdat de kinderen van anderen niet blijvend gehandicapt zouden worden. En waarvoor eigenlijk? Omdat onze eigen kinderen wezen zouden worden?", riep een gezondheidswerkster wanhopig uit.

Veel talibanmilitanten en gewone moslims zijn tegen de vaccinatiecampagne. Sommigen denken dat het om een poging van het Westen gaat om moslimkinderen onvruchtbaar te maken. Volgens Khokhar nam het geweld hand over hand toe nadat bekend was geraakt dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gebruik had gemaakt van een nep-vaccinatiecampagne om informatie over Osama bin Laden in te winnen.

AP2012