Vakbonden en directie Ford sluiten ontwerpakkoord

De vakbonden en de Europese directie van Ford hebben een ontwerpakkoord bereikt om opnieuw aan het werk te gaan. In het eerste kwartaal van 2013 zal er in de fabriek 40 dagen worden gewerkt. De werknemers krijgen de keuze tussen twee voorstellen.

Na een marathonvergadering die bijna 24 uur heeft geduurd, zijn de vakbonden en de directie van Ford Genk tot een ontwerpakkoord gekomen. In het eerste kwartaal van 2013 zal er in de fabriek 40 dagen worden gewerkt. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de achterban van de vakbonden.

De werknemers krijgen de keuze om ofwel dagelijks 950 auto's te produceren voor een premie van 125 procent, ofwel 1.000 auto's per dag tegen een premie van 140 procent op het basisuurloon.

Morgen worden om 13 en om 15 uur de details van het ontwerpakkoord door de vakbonden aan het personeel uit de doeken gedaan. De werknemers krijgen vanaf vrijdag een brief om voor of tegen het voorstel te stemmen.

Op 7 januari worden de stemmen geteld. De 7.000 afgewerkte wagens die de directie vrij wou krijgen, blijven evenwel op de parking staan.