Vlaams Parlement keurt begroting goed

Het Vlaams Parlement heeft vanavond de begroting voor 2013 goedgekeurd. Er komen geen nieuwe belastingen en de overheid bespaart voort op haar loon- en werkingskosten. De oppositiepartijen stemden tegen en verlieten na de stemming het halfrond.
archieffoto

Minister-president Kris Peeters (CD&V) hield voor de stemming nog een korte slotverklaring. "Ik ben er van overtuigd dat we met deze begroting effectief op de juiste koers zitten. We doen alles wat we kunnen voor de ondernemingen met een bankenplan, investeringen in wegen en infrastructuur en veel geld voor innovatie."

Daarnaast wordt er volgens Peeters extra zorg besteed aan de welzijnssector en aan "mensen die het moeilijk hebben". "Wat de belastingbetaler betreft kan ik u zeggen dat we in deze begroting alles hebben gedaan om de burger te ontzien. Dat is ons meer dan behoorlijk gelukt", concludeerde hij.

Wel werden enkele nieuwe beleidsmaatregelen in de koelkast gestopt tot de begrotingscontrole in maart. Door de tegenvallende economische groeiverwachtingen moest de Vlaamse regering ook op zoek gaan naar honderden miljoenen euro om de begroting in evenwicht te houden. Enkele eenmalige inkomsten brachten redding. "Maar daarvan maakt momenteel elk land gebruik dat niet de tak wil afzagen waarop het zelf zit", verdedigde minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) zich.

Ergernis over absentie meerderheid

De begroting werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Omdat de meerderheid niet voltallig opdaagde, verlieten de oppositiepartijen na de stemming van de middelenbegroting uit protest het halfrond. Onder meer LDD-parlementslid Lode Vereeck maakte zich daarover boos. "Al drie jaar slaagt men er niet om in aantal op te dagen voor de stemming van het belangrijkste decreet van het jaar."