Zuid-Korea kiest een vrouwelijke president

In Zuid-Korea heeft de conservatieve presidentskandidate Park Guen-hye de verkiezingen gewonnen. Het is opvallend dat in het land een vrouw tot president wordt verkozen, maar ook de afkomst van Park is bijzonder.
AP2012

Park Guen-hye (boven) behaalde een nipte overwinning op haar liberale rivaal Moon Jae-in (links), maar die heeft zijn nederlaag al toegegeven. Park was de kandidate van de conservatieve partij van huidig president Lee Myung-bak, die nochtans weinig populair is.

De nieuwe presidente is de dochter van voormalig dictator Park Chung-hee, die tussen '61 en '79 met ijzeren hand over Zuid-Korea regeerde. In die periode werd een loopje genomen met de mensenrechten, maar toch is die erfenis niet helemaal negatief. Zo legde dictator Park in de jaren 60 en 70 de basis voor de erg succesvolle industrialisering van Zuid-Korea.

Even opvallend is dat de Zuid-Koreanen voor een vrouw gekozen hebben. Traditioneel hebben vrouwen in de confucianistisch geïnspireerde maatschappij een ondergeschikte rol en wordt het land gedomineerd door "mannen in een donker maatpak".

Het is sinds de Silla-dynastie in de zevende en achtste eeuw geleden dat keizerinnen nog in eigen naam regeerden. Daarna kon dat enkel nog als regentes voor hun minderjarige zoons op de troon. 

AP2012

Terugkeer naar het "Blue House"

De nieuwe presidente zal zich wellicht snel thuis voelen in het "Blue House", het presidentiële paleis in de hoofdstad Seoel. Na de moord op haar moeder speelde zij in de jaren 70 onder het regime van haar vader de rol van "first lady" bij het ontvangen van hoge gasten. Nadien studeerde ze af als ingenieur en eind de jaren 90 stapte ze in de politiek als lid van de conservatieve partij.

Zuid-Korea is inmiddels uitgegroeid tot de vierde economie in Azië en bedrijven uit het land hebben internationale faam opgebouwd met merknamen zoals Samsung, LG, Hyundai en Posco. Wel vloeit de welvaart van de rijke toplaag en de middenklasse niet altijd vlot door naar de onderlaag en dat was een thema tijdens de verkiezingen.

De overgang naar de democratie kwam er pas eind de jaren 80, maar ook daarin toonde Zuid-Korea zich een model voor de regio.  Zuid-Korea steekt dan ook schril af tegen het isolement, de armoede en het autoritaire regime in Noord-Korea. De spanningen tussen beide Korea's blijven als een schaduw over het schiereiland hangen en leiden regelmatig tot militaire incidenten.

AP2012