"Kolonisatie was onrechtvaardig en brutaal"

Het Franse koloniale bewind in Algerije was een onrechtvaardig en brutaal systeem. Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd in een toespraak voor het Algerijnse parlement. Hollande brengt momenteel een bezoek aan het land.
©Denis Allard/REA
De Franse president Hollande wordt ontvangen door zijn Algerijnse collega Bouteflika

Frankrijk zwaaide meer dan 130 jaar de plak in Algerije. Hollande zei dat het Franse kolonialisme veel leed teweeg heeft gebracht voor het Algerijnse volk, dat in 1962 onafhankelijk werd na een acht jaar durende revolte. Daarbij kwamen honderdduizenden mensen om het leven.

Ondanks de erkenning van het leed dat het kolonialisme had meegebracht, ging Hollande niet zo ver om zich te verontschuldigen. "Ik ben hier niet gekomen om berouw of verontschuldigingen aan te bieden", zei hij woensdag in Algiers na een gesprek met zijn Algerijnse ambtsgenoot Abdelaziz Bouteflika. "Dit bezoek gaat over de toekomst."

Heel wat Algerijnen vragen verontschuldigingen van Parijs voor de misdaden die tijdens het koloniale tijdperk gepleegd werden, maar geen enkele Franse president is hier ooit op ingegaan. Hollande en Bouteflika hebben wel  een verklaring van vriendschap en samenwerking getekend. Ze zeiden dat de conflicten en twisten over het verleden moeten stoppen.