"Steeds meest bekwame personen benoemen"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft in de Kamer gereageerd op de heisa rond de resem topbenoemingen die de federale meerderheid momenteel voorbereidt. "Het is steeds onze bedoeling de meest bekwame personen te benoemen", zei hij. Die uitspraak werd op de oppositiebanken op hoongelach onthaald.

De federale regering werkt momenteel volop aan de benoeming van een hele reeks toplui aan het hoofd van overheidsbedrijven zoals de NMBS, de Rijksdienst voor Pensioenen en Belgacom. Zoals steeds worden die zorgvuldig verdeeld tussen de verschillende meerderheidspartijen.

De oppositie toonde zich echter niet mals. "De kerst nadert en de gebraden kerstkalkoenen vliegen in het rond", zo zei Vlaams Belanger-voorzitter Gerolf Annemans. De N-VA'er Jan Jambon greep de tussenkomst aan om te pleiten voor een doorlichting van alle kandidaten in het parlement.

Ook Groen had kritiek, maar niet enkel op de meerderheid. Zo haalde Kristof Calvo uit naar N-VA, LDD en Vlaams Belang, die volgens hem leven van de antipolitiek "die gevoed wordt door het populisme" over de politieke benoemingen. Toch drong ook hij er op aan dat het schuiven met kabinetscheffen zou ophouden.

Premier Di Rupo toonde zich niet onder de indruk. Hij erkende dat "de meest geschikte persoon aanduiden steeds een weloverwogen beslissing moet zijn", maar zette vervolgens slechts de verwezenlijkingen van zijn regering in de verf en bleef voor het overige op de vlakte.

"Beter communiceren"

Premier Di Rupo heeft in "Villa Politica" de mensen in ons land "een nieuw klimaat" toegewenst. 'We hebben zoveel talenten en mogelijkheden', zegt hij. 'We moeten meer vertrouwen hebben. De toestand is moeilijk. We moeten het land uit de crisis halen. Daarbij moeten we ook de mensen die het nodig hebben helpen. Ik wens de mensen een nieuw klimaat in ons land toe.'

Ook in de regering hoopt Di Rupo op een goede sfeer in 2013 en hij zei dat de regering misschien beter moet communiceren. "We hebben gewerkt voor de mensen en de ondernemingen. Volgend jaar moeten we het misschien wat beter uitleggen."

Voor hem tellen vooral de resultaten, zei hij. "Al de rest is actualiteit."

Het hoogtepunt van het jaar was voor de premier de ondertekening van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en het dieptepunt het busongeval in Sierre.