BNP Paribas Fortis verkleint personeelsbestand

Bij de bank BNP Paribas Fortis verdwijnen de komende drie jaar 1.800 banen, dat is zowat 10 procent van het personeelsbestand. Het gaat niet om een ontslagronde, maar de bank zal werknemers die vertrekken, maar gedeeltelijk vervangen.
CEO Max Jadot

De afslanking van het personeelsbestand heeft te maken met de het gewijzigde economische landschap met lage rentevoeten en de vrij onzekere groei. "Van gemiddeld 850 aanwervingen de voorbije drie jaar stappen we over naar iets minder dan 200 aanwervingen per jaar", zegt CEO Max Jadot.

De bank gaat ook sleutelen aan de organisatie van de distributie naar een multikanaalaanpak, waarbij naast de kantoren ook digitaal en mobiel bankieren een belangrijke rol spelen. Het kantorennet zal worden aangepast, maar voor concrete cijfers is het wachten op een studie over de agentschappen. "De veranderde klantenbehoeften en het gewijzigde gedrag - jongeren komen haast nooit naar agentschappen - kunnen een impact hebben", zegt Jadot.

Banenverlies groter

De christelijke bediendevakbond LBC-NVK is niet te spreken over de aankondiging van de directie. "Filip Dierckx, de voorzitter van Febelfin en algemeen directeur van BNP Paribas Fortis, maakt vandaag het eerste 'duurzaamheidsrapport' van de banksector wereldkundig. Dat er op hetzelfde ogenblik bij BNP Paribas Fortis een ondernemingsraad plaatsvindt om de niet-vervanging van 1.800 personeelsleden aan te kondigen, is op zijn minst cynisch te noemen", zegt Stefaan Decock.

Bovendien is het banenverlies in heel de banksector nog groter. LBC-NKV raamt dat de werkgelegenheid in de sector volgend jaar wellicht met 3.000 eenheden vermindert, het hoogste cijfer sinds de start van de financiële crisis. Dat cijfer staat nog los van de honderden 'externen' die de afgelopen jaren moesten vertrekken.

"In 2008 werd het personeel van de banksector nog uitvoerig bedankt omdat het de sector overeind hield op een moment dat het cliënteel terecht ontredderd was. Ook nu zijn het nog altijd de mensen die in de kantoren de klanten te woord staan en die de wind van voren krijgen. De echte verantwoordelijken hebben helaas nog altijd ongestraft hun zitjes in allerlei raden van bestuur waar ze allicht bijzonder 'nuttig' werk verrichten", zegt LBC-NVK.