N-VA: "Ons land heeft iemand als Arnault nodig"

De Fransman Bernard Arnault mag van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) geen Belg worden. De rijkste man van Europa woont nog niet lang genoeg in ons land. De N-VA zou Arnault wel graag zien komen. "Hij is iemand met een enorme meerwaarde voor ons land", reageert Kamerlid Theo Francken.

Drie maanden geleden kondigde Bernard Arnault aan dat hij in België zou komen wonen, en wel in de Brusselse gemeente Ukkel waar hij een huis kocht.

Arnault, de topman achter luxemerken als Dior en Louis Vuitton, is de rijkste man van Frankrijk én Europa en is als multimiljardair gekant tegen de nieuwe rijkenbelasting van de Franse president François Hollande.

Daarom besliste hij om naar België te verhuizen. Meer nog, hij wilde zich ook tot Belg laten naturaliseren. Maar daar gaat de Dienst Vreemdelingenzaken dus niet mee akkoord. Om Belg te kunnen worden, moet Arnault namelijk minstens 3 jaar in ons land gewoond hebben, zo berichtte De Morgen.

Toch is de hoop op een Belgisch paspoort nog niet helemaal vervlogen voor Arnault, al is de kans heel wat kleiner geworden. Zijn naturalisatie moet namelijk goedgekeurd worden door een parlementaire commissie, op basis van drie adviezen.

Eén van die drie komt van de DVZ, en dat is dus negatief. Het is nu nog wachten op de twee andere adviezen, van het parket en van de Staatsveiligheid.

Bovendien blijven het adviezen. De echte beslissing wordt uiteindelijk door de commissie zelf genomen. Die beslissing kan wel nog enkele maanden op zich laten wachten.

AP2010

"Waar is de logica?"

De N-VA is het alvast niet eens met het advies van de DVZ. Voor de Vlaams-nationalistische partij is de rijke Fransman een welgekomen nieuwe landgenoot.

Nieuwe wetgeving bepaalt namelijk dat mensen met bijzondere verdiensten binnenkort snel Belg kunnen worden. Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken hoort Arnault daar bij.

"Hij is iemand met een enorme meerwaarde voor ons land. Hij zegt ook dat hij extra wil investeren en werkgelegenheid creëren en ik denk dat dit land dat ook nodig heeft", reageert Francken.

"Het is vooral de PS die dat niet ziet zitten. Toch heeft de PS wel ingestemd met de nationaliteitswetgeving waarin wordt gezegd dat een uitzonderlijke sporter, een voetballer het wel kan doen. Maar iemand die op economisch vlak enorme verdiensten heeft, mag het dan niet. Waar is de logica", vraagt Francken zich af.