Ontslagpremie van 12,5 miljoen voor Vlaamse bankier

De Vlaamse bankier Raphaël Geys, die voor de Franse bank Société Generale werkte, krijgt een ontslagpremie van 12,5 miljoen euro. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Geys dwong de premie af voor de rechtbank, nadat hij eerder 7 miljoen had gekregen.

De Vlaming Raphaël Geys werkte in Groot-Brittannië voor de afdeling "vaste inkomsten" van de Franse bank Société Generale. In november 2007 werd hij bij het begin van de financiële crisis onverwacht aan de deur gezet.

Geys kreeg daarbij aanvankelijk een ontslagvergoeding van 7 miljoen euro aangeboden, maar volgens Geys waren er een aantal fouten gemaakt in de ontslagprocedure en dus trok hij naar de rechtbank.

Na een jarenlange juridische strijd in Groot-Brittannië heeft hij nu gelijk gekregen van de rechter. Resultaat: een ontslagpremie van 12,5 in plaats van 7 miljoen euro. Geys kan daar bovenop nog enkele miljoenen extra krijgen aan boetes, waardoor het totale bedrag volgens Het Nieuwsblad zou kunnen oplopen tot 20 miljoen euro.

Volgens de Britse rechter begreep de bank het contract niet dat ze zelf had opgesteld. "Voor meneer Geys is dat een groot geluk, want het levert hem miljoenen op", citeert Het Nieuwsblad uit het vonnis.

Het gaat wellicht om de hoogste ontslagvergoeding ooit voor een Vlaamse bankier. In augustus kreeg Gilbert Mittler, CFO bij het toenmalige Fortis, nog een ontslagpremie van zo'n 4 miljoen euro. Een cijfer dat verbleekt bij de 12,5 miljoen voor Geys.