Poetin verdedigt Russische anti-adoptiewet

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn jaarlijkse eindejaarstoespraak de anti-adoptiewet verdedigd. Door die wet kunnen Amerikaanse ouders niet langer Russische kinderen adopteren. Poetin ontkende ook dat hij gezondheidsproblemen heeft en is bereid om de Franse acteur Gérard Depardieu een Russisch paspoort te geven.

Poetins eerste grote persconferentie sinds 2008 werd massaal bijgewoond. De Russische president toonde zich strijdlustig. "De geruchten over mijn slechte gezondheid spelen alleen maar mijn politieke tegenstanders in de kaart", zei hij.

De president verdedigde de Russische anti-adoptiewet die het parlement wil doorduwen. Door die wet kunnen Amerikaanse ouders niet langer Russische kinderen adopteren.

Poetin zei dat de wet nodig is omdat Russische diplomaten in de VS geen toestemming krijgen om met mishandelde kinderen in contact te komen. Volgens Rusland zijn er al diverse voorbeelden van kinderen uit Rusland die door Amerikaanse adoptieouders worden verwaarloosd.

De Russische wet is een vergeldingsmaatregel voor de sancties die de Verenigde Staten hebben aangekondigd tegen een aantal Russen die zouden betrokken zijn bij de verdachte dood van een Russische advocaat in de gevangenis.

"De Amerikanen zouden beter naar hun eigen gevangenissysteem kijken", zei Poetin. Hij verwees daarbij naar Abu Ghraib en Guantanamo, "dat nog altijd niet gesloten is en waar mensen zonder proces vastzitten".

De "Russische" acteur Depardieu?

Poetin is ook bereid om de Franse acteur Gérard Depardieu een Russisch paspoort te geven, als hij dat daadwerkelijk ook zou willen. De acteur zou volgens zijn vrienden dinsdag verklaard hebben dat Poetin hem al een paspoort had opgestuurd. De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, stelde gisteren dat de acteur "waarschijnlijk grapte".

Depardieu maakt het voorwerp uit van een polemiek in Frankrijk, naar aanleiding van de belasting op rijken in zijn thuisland. Zo zou de acteur van plan zijn Belg te worden en zijn Frans paspoort willen inleveren. De Russische president liet op de persconferentie weten een vriendschappelijke relatie met de acteur te hebben.