Senatoren noemen Osama bin Laden-film misleidend

Enkele Amerikaanse senatoren vinden de film "Zero dark thirty" over de jacht op Osama bin Laden "misleidend" en "inaccuraat". De politici, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain, vragen aan filmmaatschappij Sony of er aan het begin van de film een melding kan komen dat de martelingen die getoond worden fictief zijn en niet gebaseerd op de werkelijkheid.
AP2012

De film suggereert dat dankzij het folteren van verdachten cruciale informatie werd verkregen over de schuilplaats van Bin Laden. De senatoren zeggen dat dit niet correct is en dat de filmmakers op die manier de mythe in stand houden dat martelen doeltreffend is. 

De senatoren denken dat mensen die de film zien, zullen geloven dat het echt zo gebeurd is. "Het gebruik van folteringen in het gevecht tegen het terrorisme heeft de Amerikaanse waarden geweld aangedaan en het kan niet gerechtvaardigd worden", klinkt het. "De makers van de film hebben de sociale en morele plicht om de feiten juist weer te geven."

Regisseur Kathryn Bigelow en scenarist Mark Boal hebben in een eerdere verklaring laten weten dat ze met de film een reeks controversiële methoden wilden tonen die in de jacht op Bin Laden zijn gebruikt.

Bin Laden werd vorig jaar door Amerikaanse elitetroepen gedood in Pakistan.