Solo-artiesten lopen meer kans om vroeger te sterven

Succesvolle artiesten lopen dubbel zoveel kans om vroegtijdig te sterven als artiesten die deel uitmaken van een groep. Dat blijkt uit een studie van BMJ Journal, een medische website. De studie bekeek de carrières van 1.400 Noord-Amerikaanse en Europese rock- en popartiesten tussen 1956 en 2006.

De gemiddelde leeftijd waarop een Europese artiest stierf is 39 jaar. Voor Noord-Amerika lag het gemiddelde op 45 jaar. Volgens experts is de steun van groepsleden beschermend.

Voor een Europese solo-artiest is de kans om jong te sterven 1 op 10, terwijl voor Amerikaanse solo-artiesten de kans 1 op 5 is. Volgens de auteurs van de studie kan dit te verklaren zijn door de langere tournees in Noord-Amerika, het feit dat er minder toegang is tot medische zorg en dat ze meer worden blootgesteld aan drugs.

Volgens Honey Langcaster-James, een psychologe die zich gespecialiseerd heeft in het gedrag van beroemdheden, zijn solo-artiesten vaak einzelgängers. "Ze zitten vaak in een situatie waarin iedereen rond hen personeel is en daardoor is het moeilijker om te weten wie ze kunnen vertrouwen. Ze reizen ook veel waardoor ze langer weg zijn van hun familie en vrienden."

Artiesten als Elvis Presley, Jimi Hendrix, Michael Jackson, Kurt Cobain, Amy Winehouse en Whitney Houston stierven vroegtijdig.