Spin ontdekt die een namaakspin maakt in haar web

In Peru is een nieuwe spinnensoort ontdekt met een opvallende eigenschap. Ze bouwt in haar web een namaakspin die flink wat groter is dan zijzelf en zit zelf boven de namaakspin. Af en toe trekt ze aan een aantal draden, waardoor het lijkt of de namaakspin beweegt.
Jeffrey S. Cremer
Foto: Phil Torres

Bioloog Phil Torres begeleidde in Peru een aantal bezoekers in een uiterwaard, een gebied langs een rivier dat regelmatig overstroomt, toen hij een witte spin van zo'n 2,5 centimeter in een web zag. De spin zag er uit alsof ze al lang dood was, ze was geschilferd en bedekt met schimmel, maar toen Torres naderbij kwam, bewoog de spin. 

Pas toen hij nog dichterbij gekomen was, ontdekte hij de ware toedracht: boven de witte namaakspin zat de echte spin, een 5 millimeter lang donker spinnetje, dat aan de draadjes trok om de namaakspin te laten bewegen.

Het ziet er naar uit dat het om een totaal nieuwe soort gaat. Experten denken dat ze thuishoort in het geslacht Cyclosa. De spinnen in dat geslacht staan er voor bekend dat ze allerlei rommel in hun web verwerken om prooien aan te trekken of vijanden in de war te brengen, maar geen enkele van die spinnen maakt iets dat zo ingewikkeld is als de namaakspin. Ook het trekken aan de draden om de namaakspin te laten bewegen, is nooit eerder gezien.

Biologen willen de spin wel nog nader bestuderen, want het zou ook nog kunnen dat het om nieuw gedrag gaat van een al bekende spin.

In de buurt van de eerste vondst werden nog 25 andere dergelijke spinnen gevonden. Niet alle namaakspinnen waren even realistisch, sommige leken meer op een octopus uit een cartoon.