Taliban op geheim Afghaans overleg in Frankrijk

In Chantilly, ten noorden van Parijs, zijn vertegenwoordigers van alle Afghaanse politieke strekkingen op een geheime locatie aan het overleggen over de toekomst van het land. Voor het eerst zijn ook de taliban vertegenwoordigd.

Het is niet helemaal duidelijk wiens initiatief de ontmoeting is. Het wordt georganiseerd door een Franse denktank en gefinancierd door de Franse overheid. Alle Afghaanse partijen zijn er vertegenwoordigd om er vrijuit, zonder invloed van de buitenwereld, met elkaar te praten over de toekomst van het land als alle buitenlandse troepen Afghanistan hebben verlaten.

Het is de derde keer dat soortgelijke ontmoeting georganiseerd wordt, maar het is de allereerste keer dat ook de taliban vertegenwoordigd zijn. De eerste keren waren ze ofwel niet uitgenodigd, ofwel niet komen opdagen. Wat er precies besproken wordt of wie er aanwezig is, is niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat de Amerikanen en Pakistanen buiten worden gehouden, om druk van buitenaf te vermijden.