Turtelboom: "Martin heeft geen voorwaarden geschonden"

"Michelle Martin heeft geen voorwaarden geschonden door naar Knokke te gaan." Dat zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) over de heisa die is ontstaan rond het uitstapje. De krantencommentaren zijn niet mals voor Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist.

Verontwaardiging in Knokke gisteren toen bekend werd dat Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux de kustgemeente bezocht had. Een bezoek aan een Knokse chique kapperszaak deed burgemeester Leopold Lippens steigeren. Martin is pas achteraf herkend. Er was een afspraak gemaakt op de naam van een vrijwilligster die haar begeleidde. "Het is schandalig dat zo iemand hier ongestoord op de zeedijk kan komen flaneren", zei Lippens gisteren. "Dat ze in haar kloostertuin in Malonne rondloopt, hier heeft ze niets verloren."

Lippens wordt zwaar teruggefloten in enkele krantencommentaren. Liesbeth Van Impe vindt in Het Nieuwsblad de reactie van Lippens "totaal ongepast". Ook Guy Tegenbos in De Standaard is niet mals voor de Knokse burgervader. Hij vindt de reactie van Lippens begrijpelijk maar heel fout. "Van een burgemeester met dergelijke ervaring had ik meer wijsheid verwacht", klinkt het. "Burgemeesters hebben niet het recht om zomaar bijkomende voorwaarden te stellen voor hun grondgebiedje."

Tegenbos gaat verder door te stellen dat Lippens hiermee de rechtsstaat ondergraaft. Van Impe valt hem hierin bij door te stellen dat we "ofwel de rechtsstaat op losse schroeven plaatsen door te eisen dat Martin nooit meer vrijkomt, ofwel door ons neer te leggen bij de rechtsgang."

Martin heeft de voorwaarden van haar voorwaardelijke invrijheidstelling dan ook niet geschonden. Ze moet de provincies Luik en Limburg vermijden en mag geen contact opzoeken met de familie van de slachtoffers. Voor zover bekend heeft ze dat niet gedaan. 

Volgens Gazet van Antwerpen hanteert Lippens twee maten en twee gewichten, omdat vorig jaar volgens hen vijfvoudig moordenares Agnes Pandy in het kader van haar sociale reïntegratie vrijwilligerswerk mocht doen in de bibliotheek van Knokke-Heist. "Iedereen verdient een tweede kans", klonk het toen.

"Moeilijk om steeds de wet te wijzigen"

Minister van Justitie Turtelboom zegt dat ze begrip heeft voor de ophef rond het bezoek van Martin aan Knokke. "Het is moeilijk om het onmogelijke uit te leggen."

Maar juridisch ziet Turtelboom geen problemen. "Er zijn twee provincies waar Martin niet mag komen. Justitie kan enkel controleren of de voorwaarden niet geschonden zijn, en dat is niet het geval."

"Het is moeilijk om elke keer de wetgeving te veranderen als er een geval opduikt waar we het emotioneel moeilijk mee hebben", zegt Turtelboom nog.

Advocaat:"Martin is vrij te staan waar ze wil"

Thierry Moreau, de advocaat van Martin, hekelt ook de verontwaardigde reactie van Lippens. "Graaf Lippens is God niet", klinkt het. " Martin is vrij om te gaan en staan waar ze wil." De advocaat vraag zich af of Lippens straks bordjes aan de ingang van zijn gemeente zal zetten met "verboden voor vreemdelingen" op, zoals vroeger in het Wilde Westen. Hij overweegt naar verluidt een klacht tegen Lippens.

De kritiek van Moreau wordt gedeeltelijk gedeeld door de zusters in Malonne, het klooster waar Martin verblijft. "Het klooster is geen gevangenis", klinkt het. "Wat ze in haar vrije tijd doet, is haar zaak." Het was niet verwacht dat ze zo snel naar buiten zou gaan. "Martin is al lang de vrouw niet meer die ze was toen ze onder de knoet van haar man leefde."

Lambrecks: "Dit is te gortig"

Niet iedereen is het eens met de kritiek op Lippens. Ook Jean Lambrecks, vader van een van de slachtoffers, vindt Martins bezoek aan de kust "best gortig". Al had hij wel verwacht dat het er vroeg of laat van zou komen. "Alleen is het vroeger dan verwacht", klinkt het.

Lambrecks hekelt het feit dat ze, ondanks dat ze zich onvermogend heeft laten verklaren, blijkbaar toch geld genoeg heeft om zich in de watten te laten leggen. "Ze heeft in die zestien jaar in de gevangenis zo'n 40.000 euro gespaard", zegt hij. "Geld genoeg dus voor een vip-behandeling aan de kust."