Vijf doden bij ongeluk in haven van Zeebrugge

Bij een ongeluk in de New Yorklaan in de haven van Zeebrugge zijn gisteravond vijf werklui om het leven gekomen toen ze met hun minibusje in het water reden. Een inzittende kon worden gered. Wellicht had de bestuurder het einde van de kade niet opgemerkt. Het parket van Brugge heeft een verkeersdeskundige aangesteld.

Het ongeval gebeurde iets over 20 uur. Een minibus met aan boord vier Roemenen, een Bulgaar en een Macedoniër reed rechtdoor aan het einde van een kade en belandde in het water. Een tweede bus die vlak achter hen reed, kon tijdig stoppen en de hulpdiensten verwittigen.

"De politiediensten en de brandweer zijn onmiddellijk ter plaatse gekomen om de slachtoffers te ontzetten," zegt Frederik Vandecasteele van de scheepvaartpolitie. Voor vijf inzittenden kon geen hulp meer baten. In het koude water kan een mens niet langer dan vijftien minuten overleven.

Een 22-jarige Roemeen werd wel levend uit het water gehaald. Hij werd met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft hij intussen weer verlaten maar hij is nog steeds in shock.

"Wellicht een verstrooidheid"

Over de oorzaak van het ongeval is nog geen duidelijkheid. Uit camerabeelden blijkt dat de twee busjes niet te snel reden en niet zijn gebotst. "Wellicht gaat het om een verstrooidheid," zegt havenvoorzitter Joachim Coens. "De verlichting lag aan en de wagens hadden hun knipperlichten opgezet."

Aan de bewuste kade zijn sinds een jaar werken aan de gang. De arbeiders waren pas recent in de haven aan de slag. In het kader van de werken werden ze ingezet om ijzer te vlechten. Omdat schepen voortdurend moeten kunnen laden en lossen is het niet mogelijk om een afrastering te plaatsen.

Het parket van Brugge heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Zo is het niet duidelijk wie van de slachtoffers aan het stuur van het busje zat. De Roemeen die het ongeval overleefde evenals de werklui in het tweede busje zullen worden verhoord.