"Hoe we daar geraken, weet alleen God"

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner zegt dat het Congres verder moet samenwerken met president Obama om de dreigende "fiscal cliff" te vermijden. Eerder had Boehner zijn eigen voorstel moeten intrekken wegens gebrek aan steun in de eigen partij.

De Democraten en Republikeinen moeten voor 1 januari een vergelijk zien te vinden over de begroting, anders treden een hele reeks maatregelen in werking die de belastingen verhogen en die bezuinigen in de sociale sector doorvoeren. Deze "fiscal cliff" (fiscale afgrond) zou de Amerikaanse economie zo goed als zeker in een recessie storten, iets wat zowel Republikeinen als Democraten te allen prijze willen voorkomen.

De onenigheid tussen de twee partijen draait vooral rond de belastingverhoging voor de rijke Amerikanen. De Democratische president Barack Obama had tijdens zijn kiescampagne beloofd om de belastingen te verhogen van gezinnen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, maar in een laatste voorstel had hij die grens opgetrokken tot 400.000 dollar.

Dinsdag liet Boehner weten dat hij akkoord ging met een belastingverhoging, maar alleen voor de allerrijksten, namelijk voor Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar verdienen. Maar het plan krijgt onvoldoende steun van zijn eigen achterban, waardoor Boehner genoodzaakt is het voorstel weer in te trekken.

Ondanks deze tegenvaller dringt Boehner er nu op aan dat de twee kampen samenwerken aan een belastinghervorming die de economische groei in de VS kan aanzwengelen. "Hoe we zo ver geraken, weet alleen God", voegde hij daaraan toe.