"IJsboerke" vraagt bescherming tegen schuldeisers

De groep achter IJsboerke, Belgium Icecream Group, heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Dat hebben de vakbonden ACV en ABVV gemeld. Volgens de vakbonden zit het bedrijf al langer in slechte papieren en lopen de verliezen hoog op. Als er geen oplossing wordt gevonden voor de problemen, zijn circa 365 banen bedreigd.

Op een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie van Belgium Icecream Group uit Tielen aangekondigd de procedure volgens de wet continuïteit ondernemingen (WCO) aangevraagd te hebben bij de rechtbank van koophandel in Turnhout. Volgens de vakbonden wil het bedrijf daarmee bescherming aanvragen tegen schuldeisers.

"Het bedrijf zit al langer in slechte papieren," zegt Dirk Verhaegen van ACV Voeding en Diensten. "De aankondiging en nu het nieuws is dan ook geen verrassing." Laura Snyders van het ABVV zegt dat het bedrijf het boekjaar 2012 zal afsluiten met 5 miljoen euro verlies. "We gaan met de directie op 3 januari aan tafel zitten om te bekijken wat er mogelijk is."

Als de procedure bij de rechtbank geen oplossing biedt voor de problemen, dan zijn circa 365 banen bedreigd, waarvan 280 arbeiders en zo'n 85 bedienden. Bekende merken van de groep zijn IJsboerke, Mio en Artic.