"Slaap- en kalmeringspillen slik je niet zomaar"

Het risico op gewenning of verslaving bij het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen is groot en het is daarom beter de medicatie te vermijden. Dat wil de federale overheidsdienst Volksgezondheid duidelijk maken in zijn nieuwe campagne onder het motto "Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar - Praat erover met je huisarts of je apotheker".

België is een van de landen waar de meeste slaap- en kalmeringsmiddelen worden gebruikt. "Uit de laatste Gezondheidsenquête van 2008 blijkt dat één Belg op de twaalf ouder dan 15 jaar twee weken voor de enquête een kalmeringsmiddel gebruikte. Ongeveer één Belg op de tien gebruikte toen een slaapmiddel", zegt de FOD Volksgezondheid in een communiqué. "In 2011 gingen in totaal iets meer dan 13,5 miljoen doosjes over de toonbank."

Volksgezondheid benadrukt dat het risico op gewenning of verslaving groot is en dat de medicatie enkel gebruikt mag worden bij ernstige problemen of wanneer gewone behandelingen niet helpen. Volgens Kurt Doms van de FOD Volksgezondheid schrijven artsen te vaak slaap- en kalmeringsmiddelen voor. "Ze willen zo de problemen van hun patiënten snel oplossen."

Meer informatie is beschikbaar op de websites www.slaapenkalmeringsmiddelen.be en www.gezondheid.belgie.be.