"Wat ligt Michelle Obama daar mooi te wezen?"

De wereld was klaar voor een zwarte VS-president, maar is die wereld klaar voor een transseksuele zwarte VS-president? En zou het misschien aanvaardbaarder zijn, mocht hij (of zij?) dan op een bijna perfecte kopie lijken van de huidige presidentsvrouw, Michelle Obama. Candy Magazine, het roldoorbrekende tijdschrift dat "mensen tot het uiterste dwingt om die persoon te zijn die ze altijd wilden zijn", duwt in zijn meest recente uitgave het excentrieke New Yorkse transgendermodel Connie Fleming als presidentskandidate naar voren. En de gelijkenis is meer dan treffend.

"Ik hou van deze cover waar een buitengewoon mooie transgendervrouw een politicus uitbeeldt, die opvallende gelijkenissen vertoont met Michelle Obama. Wordt het niet hoog tijd om de ouderwetse muren af te breken en resoluut het Witte Huis te bevolken met een zwarte transseksuele vrouw? Dat idee is lang in mijn hoofd blijven spelen", aldus uitgever Luis Venegas op de breed culturele website Dazed Digital.

Fleming maakte zelf in het promofilmpje voor het tijdschrift haar "politieke standpunten" als volgt bekend: "U heeft de mogelijkheid te kiezen voor een wereld die vecht tegen kleurloosheid. Want wat onze wereld nodig heeft, is kleur. En plezier. Opnieuw."

Niet dat iedereen zo overtuigd was van de gelijkenis, zo bleek op diverse internetforums. Zo was er vaak te lezen dat "Obama en Fleming helemaal niet op elkaar gelijken, behalve dat ze zwart zijn. En dat ruikt dan weer naar racisme". Bovendien vonden een aantal dat de term "stijl" die vaak met de huidige VS-presidentsvrouw geassocieerd wordt, bij Fleming nauwelijks terug te vinden was. "Ze probeert alleen maar Michelle te imiteren", klonk het dan. Of, zoals iemand het formuleerde: "Zouden drag queens zich niet beter beperken tot Liza Minelli en Cher?"

lees ook