België niet meer in de running voor Oscar

De Belgische film "A perdre la raison" van Joachim Lafosse komt niet meer in aanmerking voor de Oscar van beste niet-Engelstalige film. De film is niet geselecteerd in de shortlist van negen kanshebbers. Vorig jaar was "Rundskop" nog goed voor een nominatie.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft een selectie van negen films bekendgemaakt die nog in aanmerking komen voor de Oscar van beste niet-Engelstalige film. "A perdre la raison" van Joachim Lafosse was een van 71 inzendingen. De film is niet weerhouden.

De bekendste naam in de selectie is de Oostenrijker Michael Haneke (foto), die kans maakt op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film met "Amour". De film won eerder dit jaar de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

Andere films kanshebbers zijn de Roemeen Cristian Mungiu (Beyond the hills) en de IJslander Baltasar Kormakur (The deep). De Deense film "En kongelig affaere" van Nikolaj Arcel over de geheime liefde van de jonge vrouw van koning Christian VII is ook genomineerd.

Op 10 januari worden alle genomineerden voor de 85e editie van de Oscars bekendgemaakt. De prijzen worden uitgereikt in op 24 februari in Los Angeles.