Derde meer vrijwillige terugkeer asielzoekers

Dit jaar zijn al 5.283 migranten vrijwillig teruggekeerd naar hun land van herkomst. Dat is 36,5 procent meer dan vorig jaar en een record, blijkt uit cijfers van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken.

De stijging heeft te maken met de nauwe samenwerking tussen Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, en de Dienst Vreemdelingenzaken.

De meeste mensen keren terug naar de landen van de Balkan, Rusland en Oekraïne. Maar het belangrijkste terugkeerland is Irak. Dit jaar vertrokken er al 351 mensen, meer dan het dubbele van het aantal Irakezen dat vorig jaar terugkeerde. Het gaat vooral om mensen uit de noordelijke provincies.

Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) verwacht dat er volgend jaar nog meer mensen naar hun land van herkomst terugkeren. De nieuwe asieldossiers worden nu sneller afgehandeld en daardoor weten mensen ook sneller of ze hier mogen blijven. Als dat niet zo is krijgen ze onmiddellijk hulp om naar hun land terug te keren.