Groen licht voor kapitaalsverhoging Dexia

Dexia krijgt een kapitaalsverhoging van 5,5 miljard euro. 99,4 % van de aandeelhouders van de restbank hebben daarvoor hun toestemming gegeven op een buitengewone algemene vergadering. België en Frankrijk zullen het geld op tafel leggen. Vooraf had CEO Karel De Boeck zich al optimistisch getoond.

Met de goedkeuring van de kapitaalsverhoging stemmen de aandeelhouders de facto in met een onteigening. Dexia komt nu voor 95 procent in handen van de Belgische en Franse staat. Een aandeel van de bank is niets meer waard.

"Tegenstand maar geen meerderheid tegen"

Vooraf had CEO De Boeck (foto) zich optimistisch uitgelaten over de stemming. "Ik verwacht een sereen en evenwichtig debat", zei hij. "En ik verwacht tegenstand, maar geen meerderheid tegen."

Boze taferelen zoals bij Fortis verwachtte hij niet. Er waren dan ook nog geen 100 kleine aandeelhouders naar Brussel afgezakt. "Ik begrijp hun verontwaardiging", verklaarde De Boeck ook. Het merendeel van de opgedaagde kleine aandeelhouders was van plan om tegen te stemmen.

"We hebben verloren met Fortis, en nu riskeren we nog eens te verliezen. We hebben ons spaargeld erin gestopt, het is schandalig", klonk het bij een van hen. "De kleine aandeelhouder wordt opnieuw benadeeld, men moet er nu maar eens komaf mee maken", voegde een andere er aan toe.

"Er is geen 'zo niet'"

Voor een bekrachtiging was 75 procent van de aanwezige stemmen nodig. Een groot aantal ja-stemmen was al verzekerd, dankzij de belangen van de meeste grote aandeelhouders. Dat de stemming echter al beklonken was, wilde De Boeck voor de vergadering niet gezegd hebben.

Hij herhaalde wel dat een kapitaalverhoging absoluut noodzakelijk is voor het overleven van Dexia. "Er is geen "zo niet'", zei hij op de vraag van een journalist.

Uiteindelijk zijn alle agendapunten met een ruime meerderheid goedgekeurd. Zo zag Karel De Boeck zijn benoeming als CEO bevestigd met 95,88% van de stemmen.