Het dorp in de Pyreneeën dat de Apocalyps overleeft

De brandweer loopt er rond en spant rood-witte linten. De burgemeester staat continu aan de telefoon. "Chinezen, Duitsers, ze bellen allemaal." Een cameraploeg rent achter twee inwoners op straat aan die hun hond uitlaten. Winkeleigenares Corine Leblanc verkoopt flessen wijn, met op het etiket een ufo. Het dorpje Bugarach in Zuid-Frankrijk is volledig in de ban van 21 december. Want dat is de datum waarop - volgens sommigen - de wereld zal vergaan. De Maya’s zouden dat hebben voorspeld.

Maar Bugarach zal - opnieuw volgens sommigen - dat noodlot bespaard blijven. De legende is als volgt. Op 21 december zal de enorme berg bij het dorpje, de "Pic de Bugarach" opensplijten. Dan komt daaruit een vliegende schotel tevoorschijn en die neemt mensen uit de omgeving mee. Naar verre oorden. Om hen te behoeden voor de Apocalyps.

Als je leest wat mensen allemaal schrijven op het internet over wat bij ons gaat gebeuren: je gelooft je ogen niet’’, zegt burgemeester Jean-Pierre Delord lachend. "Die mensen hebben dringend psychische hulp nodig!’’

Maar intussen zit hij wel met de gevolgen. Want op internet hebben mensen aangekondigd dat ze massaal naar Bugarach komen, om te worden "gered". Er zouden apocalyptische parties worden georganiseerd op de berg. Anonieme briefschrijvers kondigden zelfs aan offerfeesten te willen organiseren - met menselijke offers.

Dus zijn in en rond het plaatsje 100 man aan gendarmes ingezet. De berg is afgesloten voor iedereen. Het dorpje zelf, met 190 inwoners, is nog maar beperkt toegankelijk. Voor de pers is een speciaal pleintje ingericht. Want vanuit alle hoeken van de wereld hebben zich media aangemeld: er zijn 250 journalisten geaccrediteerd om op vandaag vanuit Bugarach het einde van de wereld te verslaan voor hun krant, radio of televisiezender.

En de inwoners zelf? Die hebben er al meer dan genoeg van. "We worden al meer dan een jaar geplaagd door media die onzinverhalen verspreiden’’, zegt de eigenares van de chambres d’hôte in het dorp.

"Toeristen komen naar ons kijken alsof we allemaal gek zijn hier’’, klaagt een bewoner. Burgemeester Jean-Pierre Delord (foto): "Niemand hier gelooft natuurlijk dat straks de wereld vergaat en dat wij hier in dit dorpje gered worden. Ik zal blij zijn als alles weer voorbij is. En ik zal blij zijn als jullie journalisten ook eens aandacht schenken aan al het mooie in en rond Bugarach! Wisten jullie wel dat er op onze berg prachtige orchideeën groeien?"