Instagram schrapt omstreden gebruiksvoorwaarden

Instagram schroeft de nieuwe gebruiksvoorwaarden terug. Veel gebruikers van de foto-applicatie waren ongerust omdat ze de zeggenschap over hun foto's zouden verliezen. De oude versie van de voorwaarden uit 2010, toen de app op de markt kwam, is nu weer van kracht.

In de vernieuwde gebruiksvoorwaarden stond dat foto's ongevraagd konden worden doorverkocht. Dat veroorzaakte een storm van protest. Instagram liet al snel weten dat het niet de bedoeling had om foto's zonder toestemming te verkopen. Het bedrijf beloofde ook om de voorwaarden helderder te formuleren, maar dat bleek niet genoeg om de gemoederen te bedaren.

Nu heeft Instagram, dat eigendom is van Facebook, dus besloten om de nieuwe voorwaarden helemaal te schrappen. De oude versie, die dateert van 2010, is opnieuw actief. In een blogpost biedt mede-oprichter Kevin Systrom zijn excuses aan voor de gang van zaken. "We hebben onze intenties niet duidelijk overgebracht. Dat spijt me en ik ben ermee bezig om het goed te maken."

Systrom zegt voorts dat Instagram voorlopig geen plannen heeft om zich de rechten van foto's toe te eigenen, maar hij geeft wel aan dat er voort wordt gewerkt aan betere voorwaarden. Hij sluit daarmee dus niet uit dat Instagram in de toekomst wel weer aanspraak gaat maken op de commerciële rechten van foto's van gebruikers.