Italiaanse premier Mario Monti neemt ontslag

De Italiaanse premier Mario Monti heeft zijn ontslag ingediend bij president Giorgio Napolitano. Dat gebeurde nadat het parlement met grote meerderheid de begroting voor volgend jaar had goedgekeurd. Er waren 306 stemmen voor, 55 tegen en 5 onthoudingen.
Monti verlaat het presidentieel paleis na het indienen van zijn ontslag.

Monti had al eerder laten verstaan dat hij ontslag zou nemen na de goedkeuring van de begroting. Zijn regering van technocraten werd enkele weken geleden bij twee parlementaire stemmingen niet meer gesteund door de centrum-rechtse partij van ex-premier Berlusconi. Monti trok daaruit de conclusie dat hij niet langer over een parlementaire meerderheid beschikte.

De regering van Monti heeft 13 maanden geregeerd. President Napolitano heeft aangekondigd dat hij morgen consultaties begint met de politieke leiders. Algemeen wordt aangenomen dat er in februari vervroegde verkiezingen komen.

Het is nog niet duidelijk welke houding Monti daarbij zal aannemen. De premier was altijd van plan zich terug  te trekken na zijn ontslag, maar het Italiaanse zakenleven zou hem liefst niet laten gaan, terwijl Monti ook kan rekenen op de steun van de kerk.