John Kerry wordt minister van Buitenlandse Zaken

Senator John Kerry wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. President Obama heeft hem officieel voorgedragen als opvolger van Hillary Clinton. Aanvankelijk leek de post naar VN-ambassadeur Susan Rice te zullen gaan maar zij trok zich terug na de commotie rond de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi.
AP2011

Obama stelde zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken voor tijdens een persconferentie op het Witte Huis. "Bijkomende praktijkervaring heeft hij niet nodig," sprak Obama over Kerry. "Weinig mensen kennen zoveel presidenten en eerste ministers en vatten ons beleid zo goed als hij."

De benoeming van Kerry moet nog worden bevestigd door de Senaat maar dat is louter een formaliteit. In deze functie volgt hij Hillary Clinton op. Zij had eerder al laten verstaan dat zij zou passen voor een nieuw mandaat als minister van Buitenlandse Zaken. Clinton herstelt momenteel van een hersenschudding en woonde de persconferentie niet bij.

Tweede keuze

Kerry is 69 en heeft uitgebreide politieke ervaring. Sinds 1985 is hij senator voor de staat Massachusetts. In 2004 was hij presidentskandidaat voor de Democraten maar hij verloor de strijd tegen George W. Bush. Als voorzitter van de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken oefent Kerry nog steeds veel invloed uit. 

Toch is hij slechts tweede keuze. Lange tijd leek de functie naar Susan Rice (foto) te zullen gaan. Zij is de Amerikaanse ambassadeur bij de VN. Ze kreeg echter veel kritiek te verwerken over de manier waarop ze de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi heeft aangepakt. Bij die aanslag afgelopen september kwam onder meer de ambassadeur om. Hoewel Obama haar altijd heeft verdedigd, dreigden de Republikeinen ermee haar nominatie in de Senaat te zullen tegenhouden.

Stoelendans

Kerry is het eerste nieuwe gezicht in de administratie van Obama na zijn herverkiezing in november. Obama moet nu nog op zoek naar een opvolger voor minister van Defensie Leon Panetta die met pensioen gaat. Ook voor David Petraeus (foto) moet hij een vervanger vinden. De topman van de CIA zette recent een stap opzij nadat uitlekte dat hij een affaire met zijn biografe had.