MIVB niet meer gratis voor 65-plussers

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB schrapt het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Dat heeft de Brusselse regering goedgekeurd. Vanaf mei betalen de senioren een jaarlijkse solidariteitsbijdrage van 60 euro. De prijs van een schoolabonnement zakt wel fors van 204 naar 120 euro.

Goed nieuws voor gezinnen met kinderen dus. Het eerste kind (vanaf 12 jaar) betaalt vooraan 120 euro, tegenover 204 euro nu. Voor het tweede kind betalen ouders nog 50 euro, in plaats van 122 euro. Vanaf het derde kind wordt het abonnement gratis.

Tot vorig jaar konden studenten aan een Vlaamse hogeschool of universiteit via Brik nog van een voordeeltarief genieten, maar dat is afschaft. De Brusselse regering wil met de maatregel tegemoet komen aan het wegvallen van de bijdragen van de Vlaamse en Franse gemeenschap voor studenten.

65-plussers betalen solidariteitsbijdrage

“Voor een bepaalde categorie van senioren wordt afgestapt van gratis openbaar vervoer", klinkt het bij Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V). "Voor de sociale categorieën blijft het wel gratis. De rest betaalt jaarlijks een kleine bijdrage van 60 euro.”

Eerder al besliste de Waalse vervoersmaatschappij TEC het gratis abonnement voor senioren betalend te maken. Bij De Lijn in Vlaanderen rijden 65-plussers gratis. Of dat in de toekomst nog zo blijft, is een knoop die nog moet doorgehakt worden.

Meest gelezen