NRA pleit voor gewapende agent in elke school

In de VS heeft de National Rifle Association, de machtig wapenlobby, voor het eerst gereageerd op de schietpartij in Newtown. De NRA pleit voor een gewapende agent op elke school om schietpartijen in de kiem te smoren.

De vicepresident en CEO van de NRA, Wayne LaPierre (foto) zei op een persconferentie dat de NRA tot hiertoe geen commentaar had gegeven op de schietpartij uit respect voor de nabestaanden van de slachtoffers. Nu was echter de tijd gekomen om te praten over het beschermen van de kinderen.

Volgens LaPierre is het aantal vervolgingen in verband met wapens gedaald en zijn het de media die het geweld promoten via videospelletjes. De media demoniseren ook mensen die op een legale manier wapens bezitten, zo zei hij.

Volgens LaPierre is "het enige wat een slechte man met een vuurwapen kan stoppen, een goede man met een vuurwapen". Hij zei dat er geen pasklare nationale oplossing is voor het geweld op scholen maar hij pleitte er toch voor om in elke school een politieagent of bewapende veiligheidsagent te plaatsen. De NRA is bereid om zijn expertise ten dienste te stellen van scholen die daar om vragen, zo zei hij.

De persconferentie van de NRA werd even verstoord door een aantal manifestanten spandoeken ontrolden met de tekst: "De NRA doodt onze kinderen" en "De NRA heeft bloed aan zijn handen" (kleine foto).

Bij de schietpartij in een basisschool vorige week in Newton in Connecticut vielen naast de schutter zelf, 26 doden te betreuren, onder wie 20 kinderen.

2012 Getty Images