NYSE Euronext steunt overnamebod van beurs ICE

De directie van de beurzengroep NYSE Euronext schaart zich achter een overnamebod van 8,2 miljard dollar door de goederen en derivatenbeurs ICE uit Atlanta. Wel moeten de concurrentieoverheden nog hun zegen geven over de overname en de voorbije jaren lagen die nogal eens dwars.

Intercontinental Exchange (ICE) biedt 33,12 dollar per aandeel. Dat is een premie van 37% boven de slotkoers van NYSE Euronext woensdagavond. Het bod krijgt de steun van de top van de transatlantische beurzengroep.

Topman Jeffrey Sprecher van ICE zou de CEO worden van de nieuwe groep, zijn tegenpool Duncan Niederauer van NYSE Euronext zou de raad van bestuur voorzitten. ICE zou ook overwegen om de Europese afdeling Euronext te verzelfstandigen. Dat kan gevolgen hebben voor grote beurzen zoals die van Parijs en ook die van Brussel.

Als de deal een feit wordt, ontstaat een erg grote beurs met wereldwijde aanwezigheid en een groot aantal specialisaties, zowel in aandelenhandel als ik afgeleide producten, grondstoffen en olie.

Bovendien lijkt een nieuw eindpunt bereikt in consolidatie van de beurzenwereld. Begin dit jaar verhinderde de Europese Commissie de overname van NYSE Euronext door Deutsche Boerse, de eigenaar van de beurs van Frankfurt. De EU vond dat de vrije concurrentie inzake futures en derivaten in het gedrang zou komen door die deal. Frankfurt is immers eigenaar van de derivatenbeurs Eurex en NYSE Euronext van die van LIFFE in Londen.

Vorig jaar trok de Amerikaanse overheid dan weer een streep onder een vijandige overnake van NYSE Euronext door ICE en Nasdaq OMX, die andere grote beurs uit New York. Ook toen werd gevreesd dat er een te dominante groep zou ontstaan op de beursvloer. Het wordt uitkijken of beide overheden de huidige deal wel zullen laten doorgaan.

Verschuivingen bij de grote spelers

NYSE Euronext is de grootste aandelenbeurs ter wereld en ontstond in 2007 uit de fusie tussen de New York Stock Exchange en Euronext. Die eerste werd in 1792 opgericht onder een boom op Wall Street in New York en is uitgegroeid tot de grootste verhandelplek voor aandelen en obligaties. Het is DE beurs van New York bij uitstek al kreeg ze de voorbij decennia concurrentie van de Nasdaq, een steenworp verderop.

Euronext was het huwelijk van de beuzen van Parijs, Brussel en Amsterdam dat in 2000 werd gesloten. Intussen zijn daar ook de beurzen van Lissabon en LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange) bijgekomen. Die laatste is een van de grootste spelers inzake handel in afgeleide producten ter wereld. Het wordt vooral uitkijken wat ICE van plan is met die Europese afdeling van NYSE.

Intercontinantal Exchange of ICE werd in 2000 opgericht in Atlanta en heeft sindsdien een wervelde expansie gekend onder topman en oprichter Jeffrey Sprecher. ICE groeide snel door de overnames van de grote oliebeurs IPE in Londen, waar de helft van alle ruwe en geraffineerde olieproducten ter wereld wordt verhandeld, Ook de goederenbeurzen van New York en Winnipeg in Canada -belangrijk voor graanhandel- werden opgeslokt. ICE is een wereldspeler als handelsplatform voor koffie, suiker, maar ook olie en gas, emissiehandel en financiele producten zoals opties en futures.