Oorlogsschade na 70 jaar uitbetaald aan Ardens dorp

Beter laat dan nooit, moeten ze in Manhay denken. Het dorpje in de provincie Luxemburg krijgt 6 miljoen euro van de Belgische staat als compensatie voor de schade tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een Amerikaanse stelling tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944-45.

We schrijven de winter van 1944-45. Amerikaanse, en in mindere mate Britse, soldaten voeren een bitse strijd met de nazi's in de ijskoude en ondergesneeuwde Belgische Ardennen. Het Ardennenoffensief is een van de laatste stuiptrekkingen van het Derde Rijk en zal 4 maanden later uiteindelijk leiden tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Ruim 170.000 soldaten raken gewond of sterven tijdens de Slag om de Ardennen. Ook bij de burgerbevolking is de schade enorm. Gehele dorpen zijn door de gevechten en de bombardementen van de kaart geveegd. Ook het dorpje Manhay krijgt het zwaar te verduren. Alleen is die schade na de oorlog, in tegenstelling tot op veel andere plaatsen, nooit vergoed geweest. De gemeente trok daarop naar de rechter en heeft nu van het Hof van Cassatie gelijk gekregen. De Belgische staat moet nu 5,7 miljoen euro, plus interesten, betalen aan het Ardense dorpje.

Bijna 70 jaar na de oorlog is de schade uiteraard al lang hersteld. De plaatselijke burgemeester wil daarom het geld gebruiken om sociale woningen te bouwen.

Een oorlogsmonument in Manhay.