Randstad wijst acht discriminerende bedrijven de deur

De uitzendgroep Randstad heeft de voorbije twee jaar acht bedrijven gedumpt omdat ze discrimineren. Randstad nam deze beslissing omdat de bedrijven erop bleven staan dat mensen werden geselecteerd op grond van discriminerende bepalingen. Uit een recente steekproef blijkt trouwens dat 15 procent van de bedrijven nog steeds discrimineert.

Volgens Jan Denys van Randstad werd deze ondernemingen eerst wel zeer duidelijk gemaakt dat ze zich bezondigden aan discriminatie. Het was telkens het hoofdkantoor van de uitzendgroep dat de knoop doorhakte.

In dat hoofdkantoor kwamen de voorbije twee jaar 229 discriminatiedossiers binnen. De meeste bedrijven konden worden overtuigd om de aanvraag aan te passen.

Uit een recente steekproef, waarbij een week lang in de kantoren van Randstad nieuwe jobaanvragen van bedrijven werden gescreend, bleek dat 15 procent een discriminatie bevat. Bedrijven gaan het makkelijkst over de schreef wat het geslacht, de leeftijd en de etniciteit betreft.

Bij sectorfederatie Federgon is men niet verwonderd over de resultaten. "Bij sommige bedrijven blijven vooroordelen ingebakken", zegt directeur Herwig Muyldermans in De Morgen. Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding vindt het op zijn beurt verontrustend dat nog altijd 15 procent de wet overtreedt, zegt hij in De Standaard.