Russisch-Europese top geen succes

De topontmoeting tussen de Europese Unie en Rusland in Brussel heeft niet veel resultaten opgeleverd. Op de agenda stonden belangrijke knelpunten zoals de visa-problematiek en de positie van het Russische gasbedrijf Gazprom.

Rusland dringt er al lang op aan om de visumplicht voor Russen die naar de EU reizen te laten vallen, maar de Unie wil daar niet van weten zolang de grens tussen Rusland en zijn voormalige Sovjet-buren niet beter is afgeschermd. De Russische president Poetin wees erop dat de EU wereldwijd met 40 andere landen een visumakkoord heeft afgesloten en dat de weigering om dat met Rusland te doen de wederzijdse relaties negatief beïnvloedt.

Een ander heet onderwerp is de positie van het Russische gasbedrijf Gazprom dat volgens Poetin door de Europese wetgeving wordt gediscrimineerd. Die bepaalt dat de leveranciers van gas, zoals Gazprom, geen eigen mogen pijplijnen bezitten om dat gas te transporteren. Volgens Poetin veroorzaakt die regeling verwarring en ondermijnt ze het vertrouwen in de onderlinge samenwerking.

Vier leden van de feministische organisatie Femen die met ontblote boezem protesteerden voor de gebouwen waar de topontmoeting plaats vond werden snel opgepakt door de politie.  De vier vrouwen hadden slogans op de boezem geschilderd tegen Poetin en tegen het feit dat Europa hem ontvangt. Het protest duurde maar enkele minuten en heeft de topontmoeting op geen enkele manier verstoord.