Spoorhervorming: "Eensgezindheid maar geen akkoord"

Het kernkabinet heeft vanmorgen de spoorhervorming van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) besproken. Volgens Magnette zijn de topministers het eens met zijn voorstel maar is er nog geen volledig akkoord.

Magnette wil de huidige drieledige structuur van de NMBS vervangen door een tweeledige. In die structuur zal de NMBS instaan voor personen- en goederenvervoer, Infrabel zal de spoorinfrastructuur beheren.

Toch is er nog geen volledig akkoord, erkent ook Magnette. Er is onder meer nog discussie over wie verantwoordelijk is voor de uitbouw van de stations.

De regering is van plan om begin volgend jaar alle knopen rond de spoorwegstructuur door te hakken.

De vakbonden zijn niet tevreden met wat nu voor ligt. Het ACOD zou het liefst naar één structuur gaan en betreurt dat de minister "weinig respect aan de dag legt voor de vertegenwoordigers van de werknemers." Daarnaast starten ze met een informatie- en mobilisatiecampagne die moet uitmonden in acties.