Veiligheidsraad keurt militaire interventie in Mali goed

De Veiligheidsraad heeft ingestemd met een militaire interventie in Mali, maar eist wel vooruitgang op politiek vlak. Het is net die politieke patstelling in de hoofdstad dat gecoördineerd ingrijpen onmogelijk maakt in het door islamitische terroristen veroverde noorden.
AP2012

Er heerst chaos in het land na een militaire staatsgreep onlangs en een islamistische putsch in het noorden. Hoewel de militaire junta eerder dit jaar de macht officieel terug heeft overgedragen aan een burgerregering, behouden de militairen veel macht. De premier van het land is onlangs nog opgepakt door de militairen. Daarna is hij gedwongen om ontslag te nemen.

Internationale waarnemers waarschuwen dat het noorden van het land intussen een veilige thuishaven is geworden voor islamitische terroristen die er met wapens overgehouden uit het conflict in Libië de streek onveilig maken. Islamisten hebben al tientallen eeuwenoude tempels in Timboektoe vernield. De politieke patstelling in de hoofdstad maakt gecoördineerd ingrijpen echter onmogelijk.

In de VN-resolutie, die unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad, wordt benadrukt dat er zowel politiek als militair actie moet worden ondernomen om de macht in het noorden van het land te heroveren op islamitische militanten. Hier had de Afrikaanse Unie eerder om gevraagd.

Ten vroegste vanaf september 2013 worden troepen naar Mali gestuurd voor de periode van één jaar.