"Roze kerstmarkten" steeds populairder in Duitsland

Onder de rook van de Keulse Dom is voor het eerst een kerstmarkt voor homo’s geopend. Travestieten en dragqueens, cabaretiers en schlagerzangers bieden een breed amusementsprogramma aan. Alle standjes zijn in glitterpapier gehuld, overal zie je lila licht en roze kerstbomen. En er worden, naast natuurlijk Glühwein en Bratwurst, ook strak zittende onderbroekjes verkocht.

Volgens de trotse stad aan de Rijn behoren zo’n tien procent van de inwoners tot de directe doelgroep. Maar ook "anders georiënteerden" zoals hetero’s zijn op de "Christmas Avenue Cologne" www.christmas-avenue.de welkom. Want "tolerantie" is het thema van de Kerstmarkt.

Critici noemen de kerstmarkt echter te commercieel. "Dit lijkt eerder op Ballermann op Mallorca. Met kerst heeft dit niks te maken”, aldus christendemocraat en theoloog Martin Lohmann, tevens hoofdredacteur van een katholieke tv-zender.

Andere steden zoals München hebben al langer speciale kerstmarkten voor homoseksuelen. In Hamburg ontstond dit jaar de "Winter Pride" www.winter-pride.org, en in Frankfurt "Pink Christmas" www.xtremeties.de/pink-christmas/index.php.

Duitse ondernemers hebben begrepen dat je er goed geld mee kunt verdienen, en de gemeentes geven graag vergunningen, gokken op extra dagjesmensen en toeristen.

De aanzienlijke toename van het aantal kerstmarkten voor homo’s en lesbiennes leidt ook tot enige kritiek in Duitsland. "Kerstmis is een christelijk feest dat er zonder Jezus van Nazareth niet zou zijn geweest”, laten conservatieve partijen als de Freie Wähler www.freiewaehler.eu weten. "Maar de kerken durven niets te zeggen omdat Kerstmis het belangrijkste volksfeest voor consumptie en economische groei is geworden."

"Veel homo's zijn christelijk"

In München verbazen de homo’s van de "roze kerstmarkt" www.pink-christmas.de zich: "Bij ons heeft nog niemand zich opgewonden, terwijl de paus zelf uit het katholieke Beieren komt. Alle partijen, niet alleen sociaaldemocraten, groenen en liberalen, ondersteunen ons”, zegt woordvoerder Bernd Müller, die in het hippe Glockenbach-buurtje, waar veel goedverdienende mensen uit de middenklasse wonen, "een gezellig feest voor iedereen" organiseert. "Veel homo’s zijn overigens christelijk", betoogt Müller, hoofdredacteur van het lokale homoblad "Leo" www.leo-magazin.de

Hij is van mening dat grote Duitse steden als Berlijn, Hamburg, Keulen en München erg liberaal zijn. In de hoofdstad is de sociaaldemocratische burgemeester Klaus Wowereit kort voor zijn benoeming openlijk voor zijn homoseksualiteit uitgekomen. ,"Ich bin schwul, und das ist auch gut so!" De Hanzestad Hamburg had ook een homo als burgemeester, Ole von Beust, die lid van de christendemocratische CDU is. "En bij ons in München zit de homopartij Rosa Liste www.rosaliste.de/ zelfs in de gemeenteraad en heeft een eigen wethouder”, zegt Müller niet zonder trots.

Zelfs de conservatieve CDU, waarvan kanselier Angela Merkel de voorzitter is, kent steeds meer homo’s, die zich open tot hun geaardheid bekennen. Een van hen is Stefan Kaufmann, lid van de Bondsdag, die wil dat getrouwde homo’s dezelfde belastingtechnische voordelen genieten als hetero-echtparen. Maar zijn partijgenote Katherine Reiche ziet homoseksuelen als "bedreiging voor de welstand", omdat ze geen kinderen zouden krijgen.

Presentator Frank Plasberg vroeg zich op de publieke zender WDR af of dansende halfnaakte mannen op een Keulse Kerstmarkt wel de boodschap van een christelijk feest konden overdragen. En het machtige boulevardblad Bild meende dat er een "hype om homoseksuelen" heerst. Maar ondanks alle discussies over de roze kerstmarkten zijn de meeste oosterburen het erover eens dat het de veelvoud en diversiteit in de donkere decembertijd ten goede komt.