"Van Quickenborne ook geschorst als burgemeester"

Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) kan Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in januari nog geen burgemeester zijn. Van Quickenborne heeft vanmiddag wel bij de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé de eed afgelegd als burgemeester van Kortrijk. De nieuwe burgemeester sprak opvallend verzoenende taal en was erg mild voor de oppositie.

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen legde Van Quickenborne een schorsing van een maand op omdat hij te grote affiches in de buurt van kieslokalen opgehangen had. Dat gebeurde na een klacht van CD&V en Groen.

Het gaat om een schorsing als gemeenteraadslid en politicoloog Johan Ackaert had gezegd dat een schorsing als gemeenteraadslid niet automatisch een schorsing als burgemeester inhoudt. Bourgeois volgt die redenering niet. In plaats van op 1 januari wordt Van Quickenborne dus pas op 1 februari burgemeester.

Ook Ackaerts collega Herman Matthijs deelde diens mening niet. "Er is wel degelijk een band tussen een schorsing als lid van de gemeenteraad en het niet kunnen uitoefenen van de functie van burgemeester", zei Matthijs.

Van Quickenborne beraadt zich nog of hij in beroep gaat tegen de uitspraak van de Raad.

Verzoenende taal

Vandaag legde Van Quickenborne in Brugge bij de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé (kleine foto) wel de eed af als burgemeester.

Bij zijn eedaflegging  kwam Van Quickenborne nog eens terug op zijn maand schorsing. "Ik ben al sinds 15 oktober keihard aan het werken met de stadscoalitie, dus van een valse start kun je niet spreken. Het enige dat verandert, is dat ik vervangen zal worden de eerste weken." Wie dat wordt, wordt binnenkort door de stadscoalitie gemeld.

Hij was ook opvallend mild voor CD&V en Groen, de oppositiepartijen die aanstuurden op nieuwe verkiezingen. "Nu is het hét moment om opnieuw 'on speaking terms' te komen. Ik reik de hand naar Stefaan De Clerck, want we zullen elkaar nodig hebben bij het verdedigen van enkele grote dossiers."