Butler krijgt gratie van paus Benedictus XVI

Paolo Gabriele, de voormalige butler van paus Benedictus XVI, heeft aan de vooravond van Kerstmis gratie gekregen van de paus. Hij was tot anderhalf jaar cel veroordeeld omdat hij vertrouwelijke documenten had doorgespeeld aan de pers.

De paus is Gabriele het nieuws vanochtend persoonlijk gaan melden in zijn cel. De ontmoeting heeft ongeveer een kwartier geduurd. Gabriele werd meteen daarna vrijgelaten en is intussen al thuis bij zijn familie. Hij mag wel niet meer in het Vaticaan wonen en werken.

Gabriele werd in oktober veroordeeld in de "Vatileaks"-zaak. Sinds januari had hij honderden vertrouwelijke documenten aan de pers gelekt. Hij deed dat naar eigen zeggen "om het kwaad en de corruptie binnen de kerk" aan het licht te brengen.

Ook computerexpert Claudio Sciarpelletti, die veroordeeld werd omdat hij Gabriele geholpen had, heeft van de paus gratie gekregen.